Tele-online.pl - Darmowa telewizja przez internet Wyszukiwarka mp3 i filmów Od lat dostarczmy informacji ze świata mediów U nas znajdziesz najfajniejsze telewizje, gry, muzykę i kamery online. Wyszukaj także piosenkę i pobierz ją na swój komputer
Tytuł: Przepis na Sake - wino z ryżu - pyszne winko szybko i tanio
Napisane: 17 lut 2010, o 22:02
Ostatnio mój znajomy podsunął mi znakomity przepis na wino z ryżu.
Myślałem że to kolejny zajzajer ale odziwo wyszło przepyszne po 2 miesiącach i ma około 16% Poniżej przedstawiam przepis na 40 litrów winka mam taki gąsior i takie składniki dawałem, jeśli ktoś ma mniejszy np 10l wystarczy składniki podzielić na 4.
- 28 litrów wody - 12 kg cukru - 4 kg ryżu - 400 gram drożdży piekarskich - 600 gram rodzynek - 6 cytryn (polecam 8) - 60 sztuk goździków - 120 sztuk ziela ang. - 4 łyżki tymianku - 1 łyżka gałki muszkatałowej - 30 sztuk pieprzu - 4 łyżki imbiru
Nie bawić się w płukanie ryżu i rodzynek, wszystko wwalić do gąsiora, drożdże rozpuśćić w ciepłej wodzie, wlać do baniaka zalać lekko ciepłą wodą z rozpuszczonym cukrem, (na początku przez dwa dni silna fermentacja)
Po około 3 tygodniach gdy wino przestanie pracować sporządzić karmel z 3 kg cukru ( stopić cukier na patelni), rozpuścić w winie, i pozostawić na kolejne 3-5 tygodni
Winko gotowe!
Znacie jeszcze jakieś super winko? Napiszcie przepis!
A ja zrobiłem inne winko. Proszę się ściśle trzymać przepisu a będziecie zachwyceni.
Chodzi o Gąsior 40 litrów:
- 8 litrów jeżyn - 10 kg czarnych porzeczek
Wszystkie składniki miażdżymy dodajemy do pełna (no prawie do pełna) roztworem wody i cukru na ten gąsior 7 kilogramów cukru.
Wino takie pracuje tylko 2 tygodnie, aż skończy się cukier w winie, następnie zlewamy wino, owoce wysypujemy na szerokie naczynie przykrytę np. starą firanką by wycisnąć na maxa te owoce. Wlewamy wszystkie wino z powrotem do gąsiora,
Kupujemy 6 kg śliwek, pestkujemy miażdżymy (za pomocą tłuczka do ziemniaków), zasypujemy 2kg cukru i zostawiamy na 24 godziny żeby śliwki puściły sok. Następnie wlewamy sok do gąsiora z winem i dodajemy jeszcze do pełna roztwór wody z cukrem 2 kilogramy.
Wino pracuje jeszcze przez około miesiąc, wtedy już możemy go spróbować - moje po tym czasie miało około 19%
Dolałem jeszcze samego karmelu - szklanka wody, kilogram cukru. Wino pracowało jeszcze kilka dni.
OStatecznie winko wyszło niesamowite. Smak jest wyborny, podejrzewam ze wyszło tak smaczne bo owoce w winie były tylko 2 tygodnie.
Po szklaneczce wina można się zapomnąć - gwarantowane
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości
Możesz rozpoczynać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników