Centrum Tele-online.pl - Darmowa telewizja przez internet - Od lat dostarczmy informacji ze świata mediów U nas znajdziesz najfajniejsze telewizje, gry, muzykę i kamery online
Tytuł: Przepis na Sake - wino z ryżu - pyszne winko szybko i tanio
Napisane: 17 lut 2010, o 22:02
Ostatnio mój znajomy podsunął mi znakomity przepis na wino z ryżu.
Myślałem że to kolejny zajzajer ale odziwo wyszło przepyszne po 2 miesiącach i ma około 16% Poniżej przedstawiam przepis na 40 litrów winka mam taki gąsior i takie składniki dawałem, jeśli ktoś ma mniejszy np 10l wystarczy składniki podzielić na 4.
- 28 litrów wody - 12 kg cukru - 4 kg ryżu - 400 gram drożdży piekarskich - 600 gram rodzynek - 6 cytryn (polecam 8) - 60 sztuk goździków - 120 sztuk ziela ang. - 4 łyżki tymianku - 1 łyżka gałki muszkatałowej - 30 sztuk pieprzu - 4 łyżki imbiru
Nie bawić się w płukanie ryżu i rodzynek, wszystko wwalić do gąsiora, drożdże rozpuśćić w ciepłej wodzie, wlać do baniaka zalać lekko ciepłą wodą z rozpuszczonym cukrem, (na początku przez dwa dni silna fermentacja)
Po około 3 tygodniach gdy wino przestanie pracować sporządzić karmel z 3 kg cukru ( stopić cukier na patelni), rozpuścić w winie, i pozostawić na kolejne 3-5 tygodni
Winko gotowe!
Znacie jeszcze jakieś super winko? Napiszcie przepis!
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości
Możesz rozpoczynać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników